Tuesday, March 9, 2021

گرافیتی خواهران اعدامی کورد، نسرین و شهلا کعبی در تهران

 نسرین و شهلا کعبی دو خواهر، دو پرستار بودند که در سال ۱۳۵۹ در زندان سنندج اعدام شدند.

حاکم شرع #خلخالی، شبانه در پادگان سنندج حکم اعدام دسته جمعی زندانیان را صادر کرد. نزدیکی سحر، حکم اعدام در همان پادگان به اجرا درآمد.

 یکی از زندانیان حاضر در محل اعدام خانم کعبی را این چنین توصیف میکند:

"زندانبان نسرین و خواهربزرگترش شهلا را بدون هیج سوال و جوابی از بند زندان بیرون میبرد. دو خواهربا دستان بسته ودر کنار هم پشت به دیوار می ایستند. پاسداری دو تکه پارچه سیاه رنگ را برای بستن چشمان این نفر می آورد. نسرین مخالفت میکند و چشم بند نمیخواهد. شهلا خواهر بزرگتر چشم بند را میپذیرد و در جواب خنده تحقیر آمیز پاسدار که "تو میترسی، ها؟" میگوید البته که نه، فقط نمیخواهم شاهد مرگ خواهرم باشم. در این جا نسرین هم خواهان چشم‌بند می‌شود."

خانم شهلا کعبی "بار اول در پائیز ١٣٥٨ به دنبال یورش رژیم به شهرهای کردستان همراه با خواهرش، نسرین دستگیر شد که به تبعید او به قزوین منجر گردید. در بهار سال ١٣٥٩ بعد از توافقاتی که میان هیئتی از طرف دولت به سرپرستی داریوش فروهر با «هیئت نمایندگی خلق کرد» صورت گرفت بر اساس موافقت با بازگشت تبعید شده‌گان (بسیاری از آموزگاران، پزشکان و پرستاران) به محل زندگی و کار خویش، شهلا به سقز بازگشت. در ٢٤ خرداد ١٣٥٩ به دنبال تصرف شهرهای سنندج و سقز و ... بار دیگر همراه با خواهرش دستگیر شد."

این دو خواهر دوران بازداشت خود را در زندانهای سقز، اوین، و سنندج گذراندند. در طول مدت سه ماه بازداشت، بازجویی ایشان توسط پاسداران محلی و غیر محلی انجام میشد و دسترسی به وکیل یا اجازه تماس و ملاقات وجود نداشت. آنها مدتی را نیز در تبعید در کرمان به سر بردند.

بنا بر اطلاعات موجود، دادگاهی برای خواهران های کعبی تشکیل نشد. مسئولین در موقع بازداشت ایشان را به «مداوای ضد انقلاب در بیمارستان سقز» متهم کردند.

یکی از خویشاوندان خانم کعبی در مصاحبه ای تاکید کرد که ایشان اصلا سیاسی نبودند و فقط به عنوان یک پرستار در بیمارستان به مداوای مجروحین درگیری ها ی مسلحانه پرداخته بودند. وی همچنین به انساندوستی و وجدان کاری خواهران کعبی به عنوان یک پرستار اشاره کرد و گفت که ایشان به هرکسی که احتیاج به مراقبت داشت میرسیدند: حتی "یک بار به خاطر مداوای یک پاسدار مورد شماتت برخی اهالی قرار گرفتند، ولی با جسارت ایستادند و به وظیفه شغلی خود عمل کردند.”

دستگیری واعدام خواهران کعبی بر بستر درگیری های شدید و بعضا مسلحانه بین دولت جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب و استان عمدتا سنی نشین کردستان در مورد حقوق و نقش اقلیت ها در تدوین قانون اساسی و مخصوصا مساله خودمختاری کردستان صورت گرفت. گفته می شود (منصور بلوری، "مرگ صادق خلخالی"، سایت اخبار روز، ٩ آذر ١٣٨٢)، پس از فرمان آیت الله خمینی در ٢٨مرداد ١٣٥٨ برای مبارزه با "ضد انقلاب" در کردستان حداقل ٥٨ شهروند کرد ظرف ١٠ روز از ٢٨ مرداد تا ٦ شهریور ١٣٥٨ توسط حاکم شرع، حجت الاسلام صادق خلخالی، اعدام شدند.

در "کتاب زندان" (ویراستاری ناصر مهاجر، جلد اول، صفحه ١٨٩) بخش مختصری به خواهران کعبی اختصاص داده شده است.

#هشت_مارس#8mars

Collective98@riseup.net @collective98

No comments:

Post a Comment

کردستان و ماشین کشتار: اعترافات اجباری از اعضای کومله

ماشین کشتار جمهوری اسلامی بوی اعدام می‌دهد. اعدام‌ها قریب‌الوقوع اند. تا کنون 20 نفر، ازجمله چند کودک بلوچ، به محاربه محکوم شده اند و قوۀ ق...